A fokhagyma egészségre gyakorolt előnyös hatásai
A világban számos kutatás zajlik a foghagyma fogyasztásának egészségügyi előnyeiről.
A meghűléses betegségek kezelésében betöltött szerepéről, illetve a vérnyomás-és koleszterinszint csökkentő hatásairól már biztos te is hallottál. “Ételed legyen az orvosságod” Hippokratész, az ókori görög orvos már az Ókorban is az élelmiszereink gyógyító hatásait hangoztatta. Számos megbetegedésre fokhagymát írt fel a betegnek, amit a modern egészségtudomány csak még jobban megerősített.
A fokhagyma egyik leginkább ismert hatóanyaga az allicin, amely a gerezdek felvágását, reszelését, préselését követően szabadul fel. Ezen kívül kénes vegyületek is jellemzőek a fokhagymára, melyek bekerülve az emberi emésztőrendszerbe, számos pozitív hatást váltanak ki. A fokhagyma tápláló, ennek ellenére nagyon alacsony kalóriatartalmú. Egy átlagos, 3 grammos fokhagymagerezd 4,5 kalóriát, 0,2 gramm fehérjét, és 1 gramm szénhidrátot tartalmaz.
Telis-tele van értékes anyagokkal, olyanokkal, mint a:
- mangán
- B6-vitamin
- C-vitamin
- Szelén
- Rost
Olyan antioxidáns vegyületeket tartalmaz, amelyek hozzájárulnak az Alzheimer-kór kockázatának csökkentéséhez, és a szabadgyökök ellen is jó fegyvernek mutatkoznak. A sokféle pozitív hatása mellett a fokhagyma rendkívül ízletes hagymaféle, a Porciofood szakácsai éppen ezért számos ételünknél használják.
Rákóczi Gabi Msc